Apa itu Kolagen ?
Kolagen adalah protein utama bagi
tisu sokongan dalam badan manusia. Kewujudannya merangkumi 30% daripada
keseluruhan protin di dalam badan. Ia menyokong sebahagian besar sel-sel
yang memberikan struktur, kekuatan dan kekenyalan kulit dan tisu badan. Kolagen
disusun tiga rantai polipetida (monomer protein) yang terpilih membentuk
rangkaian triple helix (pilihan ganda tiga).
Kolagen terdapat pada,kornea, kanta
mata, kulit, salur darah, keratin (rambut, kuku), tulang, tendon, rawan sendi,
gigi, hati, tulang sum-sum dan tisu dan organ seperti buah
pinggang,jantung serta sistem limfatik.
Terdapat 29 jenis kolagen
namun 90% adalah dari jenis kolagen I, II, III dan 1V.
·
Kolagen I terdapat
pada kulit, tendon, pembuluh darah, ligatur, organ, tulang
(komponen utama tulang) dan gigi
·
Kolagen II: tulang
rawan (komponen utama tulang rawan) ,mata
·
Kolagen III:
reticulate (komponen utama retikuler serat). Rangkaian ini bertindak sebagai
penyokong dalam tissue lembut seperti hati,jantung,
tulang sumsum,arteri,kulit,usus,rahim
·
Kolagen IV: membentuk
asas kepada sel membran dasar(serat yang melapisi permukaan rongga
dan organ seperti buah pinggang )
kanta mata, atau endothelium yang melapisi permukaan interior
pembuluh darah.
·
Kolagen V: permukaan
sel, rambut dan uri.
FUNGSI KOLAGEN
·
menghasilkan asid
amino penting seperti :
·
lysin,prolin dan
glysin yang secara khusus diperlukan oleh tubuh untuk
membina struktur tisu
penyokong, dan untuk mengawal fungsi
sel.
·
hydroxyprolin-memberi
kekuatan dan keanjalan pada tisu penyokong dan
tulang
glisin - melembapan kulit.
·
alanin, prolin
dan asparagin -menstabilkan struktur,melembap, menegang dan menganjalkan
kulit lantas mengekalkan
kulit cantik serta menghalang penuaan.
·
arginin
-memudahkan tidur nyenyak, menghasilkan pola tidur.
·
mengawal metabolisme
tubuh dengan mencerna secara enzimatik.
·
melindungi tulang
rawan pada sendi daripada enzim dan kerosakan oksidatif .
·
menegang,menganjal dan
melembapkan kulit.
·
menampung air dalam
tubuh.
·
meningkatkan
penyerapan kalsium.
·
menguatkan salurdah
dan melancarkan pengaliran darah di bawah lapisan kulit
·
meningkatkan isyarat
induksi
·
menghasilkan kualiti
rambut dan kuku yang baik
KESAN KOLAGEN KE ATAS
BADAN
·
memelihara ketegangan
dan keanjalan kulit
·
memelihara kelembapan
kulit
·
menyokong baikpulih
tisu dari kecederaan otot dan tulang
·
menguatkan otot dan
tulang
·
membantu hati dalam
proses detoksifikasi(buang toksin)
·
memelihara
kelenturan sendi
·
mengurangkan
keradangan(inflammation)
·
memberi tenaga
·
membantu pola tidur
·
memulihkan penyakit
saraf dengan membina semula lapisan protin pada saraf
KESAN KEKURANGAN
KOLAGEN DALAM BADAN
Penghasilan kolagen berkurangan
dengan kadar 1.5% pada setiap tahun selepas usia 25 tahun.Kesan penurangannya
mula dirasai lebihkurang 10 tahun kemudian. Selepas usia 45-50 tahun, badan
kita akan kehilangan hampir separuh daripada kolagen yang ada. Jadi, semakin
tua, semakin berkurangan kolagen dalam badan.
Oleh itu kolagen diambil sebagai
makanan kesihatan untuk pelbagai penyakit seperti osteoarthritis(sakit sendi),
osteoporosis, arteriosclerosis selain untuk kegunaan kosmetik dan pelembab
kulit.
Selain daripada itu, kesan lain
akibat kekurangan kolagen adalah seperti berikut:
·
kulit kusam
·
tak bermaya
·
tiada seri
·
kulit kedut dan mula
kendur
·
pigmentasi kulit
·
cepat letih dan lesu
·
sakit badan dan sendi
·
mudah lupa
·
kurang penglihatan
KOLAGEN YANG DIAMBIL SEBAGAI
SUPLEMEN MAKANAN
·
Kolagen ikan
dihidrolisis adalah yang terulung
·
Ia dianggap satu
penyelesaian yang mudah, selamat dan ideal bagi membantu
merangsang pertumbuhan kolagen dalam
kulit
·
Kolagen hidrolisis
adalah suplemen pelbagai fungsi yang berpotensi untuk meningkatkan
pengurangan pelbagai penyakit dan mengatasi
masalah fizikal Ia adalah dari jenis kolagen1.
·
Berat molikul rendah
daripada 1000 adalah lebih mudah dicerna dan cepat diserap
ke dalam usus berbanding dengan kolagen
kompleks dari kambing,lembu atau babi
seberat 400 000.
·
Menyediakan
predigested collagen telah dicernakan dahulu dan cepat diserap.
·
Kolagen ikan
dapat mempertahankan bentuk struktur asalnya iaitu rangkaian
`Triple Helix', struktur bentuk yang
sama terdapat pada kolagen manusia. Ini merupakan
penemuan terpenting abad ini .
·
Memperbaiki
konsentrasi hydrooxyproline (HyPro).
·
Menyediakan asid amino
yang penting yang sering tiada dalam pemakanan.Ia mengandungi
20 asid amino, termasuk 8 daripada 9
asid amino essential (tidak ada tryptophan).
·
Memberikan nisbah asid
amino yang diperlukan untuk pembentukan kolagen dalam badan.
Menyediakan asid amino bebas dan
peptida.
·
Menyediakan prolin
yang secara khusus diperlukan oleh tubuh untuk membina struktur
tissue, dan untuk mengekalkan fungsi
sel..
·
Mengandungi arginin
yang membantu tidur dan meningkatkan prestasi bersukan
·
Mengandungi asid amino
yang menggalakkan tubuh untuk meningkatkan pembentukan
otot.Lebih banyak otot tanpa lemak meningkatkan
kadar metabolisme .Ini mencepatkan kadar
pembakaran lemak .
·
Lemak yang terbakar
daripada peningkatan otot tanpa lemak diubah menjadi tenaga. Akibatnya,
ramai orang merasai peningkatan tenaga
sepanjang hari kerana tubuh mereka dengan cepat
menggunakan lemak sebagai sumber
tenaga.
·
Mengandungi glucosamin
dan asid hailuronik semulajadi yang menyokong baikpulih tissue
penyokong terutamanya pada sendi.
·
Menyediakan
penampungan air badan dan mengoptimakan penghidratan. Kesannya melembapkan
dan meningkatkan kekenyalan serta
ketegangan kulit.
·
Merupakan bahan yang
baik untuk pemakanan ahli sukan.Ini penting bagi olahragawan untuk
memulihkan kadar protein selepas
latihan.
·
Mempercepatkan process
pemulihan kecederaaan
·
Meningkatkan
kewaspadaan mental, kejernihan mental, konsentrasi.
·
Ia boleh membentuk dan
menegangkan badan.
·
Peningkatan tahap
tenaga sesuai untuk pelan penurunan berat badan.
·
Memelihara dan
menguatkan rambut dan kuku.
·
Ia membantu menegang
kulit dalam melambatkan penuaan. Ia memberikan keseimbangan nitrogen
positif yang penting dalam menyokong nutrisi
bagi generasi usia seperti hilangnya kolagen dan
kerosakan tulang rawan
·
Hati manusia juga
memproses kolagen hidrolisis sebagai karbohidrat kompleks, yang mengimbangi
gula dalam darah dan meningkatkan tahap
tenaga.
·
Kajian klinikal awal
menunjukkan pengambilan kolagen ikan pada sukatan yang betul selama
66 hari mampu memperbaiki penuaan
kulit sebanyak 80%.
No comments:
Post a Comment